diumenge, 25 de gener de 2015

Capellades:Molí Museu Paperer


Dissabte, 24 de gener de 2015

Pensant on anar aquest cap de setmana, la Gemma recorda haver llegit al bloc de "la Carolina" (AKA "la Iaia", la nostra anterior auto), una ressenya sobre el molí-museu paperer de Capellades. Llavors recordo que també em va cridar l'atenció, i decidim anar-hi.

Tenim partit de futbol de'n Marc, però després, ja amb el dinar cuinat a casa, agafem l'Elna i tirem cap a l'oest per la'A2.

Parem a dinar a l'aparcament del BonPreu de Collbató, on aprofitem per comprar algunes coses:Després de dinar, acabem el trajecte, i aparquem al mateix lloc on va aparcar la família de la casetasobrerodes.blogspot.com, davant del parc (tot i que, com que entrem al poble per un altre carretera, investigant ens acabem posant dins el poble, anant a parar a una plaça sense cap més sortida prou gran que la mateixa entrada, havent de donar la volta...):
Anem a fer un volt pel poble, anat a parar a la mateix plaça on hem entrat abans amb l'auto. Hi ha la església de Santa Maria:També hi ha l'antic safareig:Però està amagat dins aquest edifici modern!Seguim la passejada, aquí ens trobem una de les antigues portes de la muralla:I arribem a la Societat La Lliga, on hi ha un bar d'estil molt antic, on fem un cafè amb llet i juguem una estona al parxís:Un cop a l'auto, sopar i més parxís, lectura... i a dormir.

Diumenge, 25 de gener de 2015


Ens llevem d'hora (molt d'hora, pels nostres estàndars autocaravaners :D) per anar a la visita "de les 10" al molí-museu paperer

Després d'esmorzar, hi anem xino-xano. 10 minutets de lleugera pujada, i ja hi som:Però... la primera visita és a les 10:30.. ens toca esperar mitja hora per error meu...Quan obren, a les 10:30, tenim mitja hora per visitar el mirador-assecador, on es penjaven els fulls acabats de fabricar:


I la primera planta, on hi ha impremtes i explicacions sobre impressió.

Baixem, i comencem la vista guiada.

Primer una mica d'introducció, i una vista ràpida a aquesta estupenda maqueta, que té moviment i tot:


Baixem al soterrani, on la guia, la Meritxell, ens explica com es feia el paper. 

Primer, trencar roba vella a bocinets:
Els trossets es feien rodar en aquesta gàbia, per a que en caigués la pols, brutícia, etc.


A la "podridora" es barrejava la roba amb cendra i aigua, i es deixava una setmana, per estovar-la:


Després es colpejava amb diversos martells, amb claus de diferents formes a la punta, per anar trencant-ho tot cada cop més, fins quedar la polpa amb les fibres trencades molt petites.
Aquests arbres de lleves (les lleves són les "punxes" que surten de l'eix, que en rodar mogut per una roda a l'altra banda de la paret, van aixecant i deixant caure la punta oposada al martell, una mica tipus caixeta de música però a l'engròs i amb molt més soroll!)

La polpa es posava aquí dins:


D'on s'agafava amb una espècie de sedàs enmarcat, en treure el marc la polpa s'abocava sobre un tros de llana, i quan hi havia dos-cents cinquanta papers separats per trossos de llana, es prensaven:Es penjaven a assecar a les plantes de dalt, plenes de finestres o "ventanes", com es diuen en l'argot paperer, degut a que la seva funció és deixar passar el vent.

Després s'encolaven i penjaven altre cop, d'un en un:S'aixafaven bé amb aquest "martell", també mogut per l'aigua:
I se'n tallaven les vores (les barbes):D'aquí anaven a les comptadores, que els triaven i comptaven, i acabaven embalats de quatre mil cinc-cents en quatre mil cinc-cents en bales.


Vista de l'única roda hidràulica que queda:
 


Un cop acabada la explicació, fem el taller: farem una màscara i un full de paper!

Després, tornem a fer una ullada a la primera planta, i sortim. De sortida, veiem amb més calma la maqueta del museu:
 


I cap a l'auto!

A dinar, jugar una mica al Pictionary, i cap a casa!Totals Elna: 35 sortides i 20998 kms fets, a una mitjana de 1.68 sortides i 1005.03 km al mes, i 96 nits passades a la nostra segona caseta :-)
Totals Iaia: 43 sortides i 17337 kms fets, a una mitjana de 2.06 sortides i 832 km al mes, i 101 nits passades a la nostra segona caseta :-)
Totals Iaia+Elna: 78 sortides i 37160 kms fets, a una mitjana de 1.87 sortides i 890.56 km al mes, i 197 nits passades a la nostra segona caseta :-)

2 comentaris: